HTML

Ismerd meg Önmagad!

életvezetési konzultáció, depresszió, önbizalmi és párkapcsolati gondok ELÉRHETŐSÉGEM: +36-70/7707-512 arpad.szokolai@gmail.com

Párkapcsolati probléma kezelése - A boldog párkapcsolat titka

2010.11.27. 22:31 Szokolai

   

 

 A következő évet egy párkapcsolati tréninggel indítjuk, amit kedves kolleginámmal, Nagy Gabriellával (JóLélek Pszichológiai Alapítvány munkatársával) közösen dolgoztunk ki.

Az egésznapos “együttlétre” párokat várunk, akik szeretnének új ötleteket kapni, megoldani fennálló problémáikat, és egy módszert elsajátítani, amellyel megérthetik a párjukat, és a kommunikációjuk nyílt és pontos lehet.

Mindenkinek ajánlom a részvételt, igen tanulságos lesz.

Időpont: 2011. január 15. (szombat) délelőtt 9h-től délután 17h-ig

Helyszín: Budapest

Amit hozni kell:

* A párodat : )

* Kényelmes ruhát

* Ennivalót, ha gondolod

* 2500 Ft / fő (terembérleti díj)

 

Jelentkezni lehet az

arpad.szokolai@gmail.com

illetve a

nagy.gabriella@jolelekalapitvany.hu

email címen.

Várunk mindenkit szeretettel!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: férfi problémák párkapcsolat párkapcsolati boldog titka

Fiatal nők – idősebb férfiak

2010.11.16. 08:44 Szokolai

Sokszor látni, hogy huszonéves lányok náluk 5-10 évvel idősebb férfiakkal járnak és akár komoly kapcsolatuk is van. Összeköltöznek, gyereket terveznek, házat nézegetnek. De hogy is van ez? Korkülönbség, „generációs különbség” – vagy ezek itt már nem számítanak?

Az evolúciós pszichológus egészen máshonnan közelíti meg a kérdést. Ha a jelenség olyan mértékben megfigyelhető, hogy egyértelműen jelentős része a fiatal lányoknak ezt a stratégiát választja, akkor bizony ennek oka van! Méghozzá evolúciós oka.

Nézzük, miért is lehet jobb választás egy harmincon túli pasi egy huszonéves lánynak, mintha a kortársai közül választana párt:

-         Fontos, hogy határozottnak tűnjön a férfi, erősnek, és olyannak, aki meg tudja védeni a párját és az utódokat. Megfigyelhető, hogy a dominancia az életkor múltával emelkedik. Ez a tapasztalatokból táplálkozik, hiszen egy 35 éves férfinek 10 évvel több tapasztalata kell, hogy legyen az önérvényesítésben, mint egy 25 évesnek. Tehát dominánsabb általában.

-         Fontos, hogy el tudja látni a családot. Hogy evolúciós fogalmakkal éljünk: biztosítani tudja a megfelelő erőforrásokat az utódok felneveléséhez. Ehhez kell egy jó fizetés, egy lakás, és egy autó sem árt. Mivel a harmincéveseknek 10 évvel több idejük volt arra, hogy ezeket a javakat megszerezzék, észlelhető az előnyük a huszonévesekhez képest.

Egyszerűnek tűnik a képlet – és jelen esetben az is! Az, hogy ilyen mértékben észlelhető a jelenség, azt erősíti meg, hogy evolúciós háttere van. Az evolúcióban pedig nincs túl sok szabály, és azok is a szaporodási sikerrel kapcsolatosak.

Szóval, ha olyan kapcsolatot látunk, ahol a nő fiatalabb egy évtizeddel a férfinél, ne legyünk megrökönyödve: ez teljesen „ésszerű” döntés egy olyan embertől, aki mihamarabb gyerekeket szeretne, és egyedül még nem képes megteremteni azt az egzisztenciát, ami ehhez szükséges.

Szólj hozzá!

Szokolai vélemény

2010.11.10. 10:20 Szokolai

- Otthonszülés -

Nem tudom, mennyire mérték fel eddig a kismamák igényét, hogy mégis miért akarnak annyira otthon szülni, de én sem támogattam az otthon szülést, és olyan szempontból egyetértek a benne rejlő felelőtlenséggel, hogy ha nincs a közelben a szakszerű segítség, akkor az nagy bajok forrása lehet. Pusztán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez az “otthonszülés-láz” valamit jelez, és nem kell rögtön lesöpörni mint ostobaságot, hanem észre kell venni mögötte, hogy milyen szükséget próbálnak kielégíteni ezzel, amiről úgy érzik, hogy nem kapják meg a szülőszobán.

Az orvosokat maximálisan tisztelem, tudom, hogy a legjobb tudásuk szerint dolgoznak és a legtöbbjükben ott a hivatástudat, és az igazi segítő szándék. Nem törnék pálcát felettük – egyszerűen csak úgy gondolom, hogy ők is emberek, és nem lehet teljes körű szemléletmódjuk.  Ettől függetlenül hálás vagyok minden orvosnak – bár keveset találkozom velük hivatalos keretek között.

Köszönöm a visszajelzéseket,  úgy tűnik ez a téma megmozgatja az embereket gondolatait! Nem vagyok az otthon szülés ellen, sem mellette! De amellett mindenképpen, hogy a szakszerű segítség a közelben legyen, és a lehető legjobb körülményeket biztosítani lehessen mind a mamának, mind a babának! Ha ez mentőautót jelent a ház előtt, akkor azt, ha kórházban szülést, akkor azt. Ezt már mindenki maga döntse el!

/ Érdekesség: a mai nap nemcsak én írtam véleményt ebben a témában, hanem Barát József újságíró is, akinek gondolatait a mai Metropol "Vélemény" rovatában olvashatjátok az újság 6. oldalán. Álláspontját ezesetben Geréb Ágnessel kapcsolatos aktuális történésekről fejti ki. /

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény otthonszülés ágnes geréb veszélye

Otthonszülés – Meggondolatlanság vagy szabad döntés? – 2. RÉSZ

2010.11.09. 10:24 Szokolai

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, amikor a természetes szülést és az intimitás megtartását támogatom a „merev” kórházi protokoll ellenében, elmondok néhány dolgot.

-         A császármetszés gyakorlata problémákat okoz az anya-csecsemő kapcsolat kialakulásában, és a kötődés természetes hormonális folyamatait nem hagyja beindulni. A jelenlegi gyakorlat szerint ha bármi apró komplikációra utaló jel van, akkor az orvosok egy része inkább a szikéért nyúl.

-         A szüléskor gyakran oxitocint juttatnak a kismama véráramába, mivel ez a hormon csökkenti a fájdalmat és fokozza a méhösszehúzódást. Ezen hatása miatt alkalmazzák a szülés megindítására. Csakhogy a természetes oxitocintermelés az agyban zajlik, és a vér-agy gát – ami egy „szűrőrendszer” az agy védelmére – megakadályozza, hogy a test egyéb részeiből oxitocin jusson az agyba, míg az ott megtermelt hormon hatása persze érvényesül. De az oxitocin receptorok jó része az agyon kívül található, így a mesterségesen bejuttatott oxitocin lecsökkenti az agyi termelést, ezáltal viszont az agyban nem lesz elég oxitocin ahhoz, hogy a szoros kötődés megfelelően kialakuljon az anyában.

-         A szülés egy stresszhelyzet a kismamának. A kórházi körülmények pedig nem kifejezetten stressz oldók, ezt valljuk be. A rohanás, sietség, a „futószalagszerű” kezelés mind-mind elvesz a szülés varázsából.

-         Az ember éjszaka párosodó és éjszaka vajúdó-szülő állatfaj. Tehát nem igazán jó, ha az emberre 2000 Watt teljesítményű izzók vetik a fényüket.

Ezeknek a dolgoknak a többsége nem olyasmi, amit ne lehetne belevenni a kórházi szülési protokollba. Az orvosokat alapvetően egy biológiai szemléletre oktatják, természetesnek mondható ezek után, hogy intimitásigényt és biztonságigényt nem vesznek számításba, mivel nem mérhető biológiai markerekkel. Illetve a jelenlegi orvos oktatásban nem szerepelnek ezek a biológiai markerek ismeretanyagként. Ettől még egy briliáns módon összetett biológiai folyamat a szülés, amelyhez az anya pontos és jól működő biológiai eszközrendszerrel van felvértezve. Az, hogy nem tudjuk valamiről, hogy úgy működik, még nem engedi meg, hogy kijelentsük: nem is létezik!

 

Summa summárum az egész otthonszülés-kórházbanszülés nem arról szól – illetve reméljük, nem arról szól -, hogy néhány kismama kamaszkori függetlenségvágytól hajtva más utat választ, mint ami a „rendszerben” megszokott, hanem az a társadalmi méreteket öltő igény mutatkozik meg benne, hogy a szülést-születést hagyjuk folyni a maga természetes módján! A lehető legkisebb módon beavatkozva mindaddig, amíg egy komoly komplikáció nem teszi szükségessé, hogy a természetestől eltérő módon kelljen a csecsemőt világra segíteni. Vegyük észre, hogy a csecsemőt világra segíteni az anya dolga! Az orvosé pedig az, hogy mindkettőjüket – anyát és babát is – segítse! Amíg mindkettejük érdeke szem előtt tartható, ne zárja ki senki önkényesen az egyikőjük érdekét a másik rovására!

Összességében célravezetőbb lenne, ha a bábaképzés profi módon zajlana, és a kórházi szülés sem egy életidegen helyzet lenne, rohangászó köpenyes emberekkel, erős fényekkel, és mindenféle olyan emberekkel, akik „jobban tudják” a kismamánál, ahelyett, hogy egyszerűen csak segítenének neki.

Mert ha az egészségügy nem veszi észre, hogy a társadalomban ott van egy egészséges igény arra, hogy egy ennyire természetes folyamat természetes keretek között folyhasson le, akkor onnantól fogva nem közszolgálatot lát el, hanem „karhatalom” szerepbe sorolja be magát.

/ Érdekesség:   A Metropol mai számában (3. oldal) pont az otthonszüléssel közismertté vált Geréb Ágnesért szervezett fáklyás menetről jelentettek meg cikket. /

Szólj hozzá!

Címkék: szülés természetes otthonszülés ágnes geréb

Otthonszülés – Meggondolatlanság vagy szabad döntés? – 1. RÉSZ

2010.11.08. 07:45 Szokolai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mostanában elég sokat hallani az otthonszülésről, és két egymással szemben álló tábor véleménye a leghangosabb. Ők a következő érveket állítják szembe egymással:

Az anyának joga van megválasztani, hogy hol és hogyan szeretné világra hozni a gyerekét – tehát nagyjából a személyes szabadság kérdése köré gyűlnek az érvek

Vs.

A gyermek életét nincs joga veszélyeztetni az anyának azzal, hogy csak magára gondol, és önös érdekei, elgondolásai miatt veszélynek teszi ki a csecsemőt azzal, hogy nincs a közelben a komplikációkra felkészült segítség.

Ez a két elgondolás néz farkasszemet ma Magyarországon – látszólag! Mert amit itt valóban látnunk kell, az a következő: A szülés-születés egy nagyon intim dolog, és az evolúció millió éves munkájának köszönhetően eléggé jól is működik. Tehát a szülés maga nem olyan veszélyes dolog, mint ahogy a média által közölt hírek torzító hatása miatt gondoljuk. Ne feledjük el, hogy több száz szülés zajlik le probléma nélkül, és ehhez képes lép fel 1-2 komplikáció! Az intimitás, az „élet születésének szentsége” benne van az eseményben. Ez az az igény - a spiritualitás, az intimitás és a személyes, természetes kapcsolat megtartása a szülés közben -, amit úgy látszik, a kórházak többsége nem vesz figyelembe. Nem kell olyan nagyon elcsodálkozni azon, hogy a kismamák nem a kórházban szülnek, ha ott nem azt kapják, amit akarnak: biztonságot és intimitást.

A CIKK FOLYTATÁSÁT HAMAROSAN OLVASHATJÁTOK!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: jog döntés szülés otthonszülés szabad veszélye anyai

Mi az értelme, ha úgyis meghalunk?

2010.11.04. 12:02 Szokolai

 

 

Ez a kérdés foglalkoztat sok embert, tizenévestől egészen az öregkorig – sőt, a 4 éves unokaöcsém is feltette a következő kérdést: Mi az, hogy meghalunk? Akkor nem leszünk?

Az ember elméje, amely alapvetően a létező dolgok felfogására „szakosodott”, nehezen birkózik meg a nemlét fogalmával. Nem is biztos, hogy a saját nemlétét képes kezelni az elme. Mindenesetre ez az elképzelt „nemlét” sok problémát okoz az életben.

Amikor valamit csinálunk, vagy gondolunk, többnyire evidensnek tartjuk, hogy van értelme. De ha a címben felvetett kérdést feltesszük, vajon megmarad-e ez az értelem? Az ember erre keresi a választ, amióta kulturális lényként él. A filozófia legnagyobb csapdája a kérdés, ami miatt Schopenhauer is végtelenül kiábrándult volt, és Nitzsche az őrület határán tévelygett.

A kérdés alapvetően semmissé tesz mindenféle értékrendet, erkölcsöt, etikát – hiszen mindegy, hogyan élünk, a vége ugyanaz lesz. De tényleg mindegy?

A Biblia leírja a szabadságot, amit az ember kapott, hogy akár Istennek nem tetsző úton is járhat – a posztmodern pedig elhozta ezt a szabadságot: nincsenek többé abszolút igazságok – ennek az egynek a kivételével. Ez az értékvesztettség hatalmas szabadságot, felelősséget helyez az ember vállára. Nem lesz többé jó és rossz, hanem csak egyik és másik dolog. Nem lesznek univerzális mércék, amelyek alapján eligazodhatunk. Mind emellé az információs társadalomban nem szakadunk bele ténylegesen a munkába: jut idő a gondolkodásra, talán több is, mint elég. Így nem csoda, ha az ember felteszi a kérdést, hiszen nincs értékrend, ami megadná az értelmet, és van idő, hogy elgondolkodjunk ezen. Sokszor ez torkoll egy mélységes céltalanságba, reménytelenségbe, minden-mindegy érzésbe.

Amire szeretnék rámutatni, az mindeme dolgoknak a jobbik oldala: azzal, hogy nincs megszabva az élet rendje többé, nem is vagyunk olyan keretek közé szorítva, amelyek akadályoznak minket a kibontakozásban! Mi magunk kapjuk meg a lehetőséget, hogy értékrendet állítsunk, mércét kovácsoljunk ki önmagunknak! Hatalmat kapunk az életünk felett. Nagy felelősség a nagy szabadság mellé.

Ha mindezt megértjük, óhatatlanul is átlátjuk, hogy a saját világunk tengelye mi magunk vagyunk – majd átlátjuk, hogy mégsem. A világban magára maradt ember az értékek nélkül kénytelen önmagát kiindulópontként használni ahhoz, hogy értékrendet kovácsoljon. Majd ha megszilárdul a „mérce”, és érzi a személy, valójában mekkora befolyása van a saját világára, általában ilyenkor következik be az, hogy meghaladja önmagát. Miután megvalósította önmagát, túljut ezen a szakaszon, és meghaladja önmagát! Kifelé fordul, megérzi a világ áramlását, a „nagyobb egészet” és általában valamiféle kreativitás, alkotás illetve altruizmus jelenik meg benne. És úgy érzi, mindennek van értelme.

Az a távoli, galaktikus nézőpont, amely kimondja, hogy minden mindegy, hiszen úgy is meghalunk, épp azt a tényt adja az ember kezébe, hogy ez is mindegy. Ha mindegy, mit választunk, és hogyan élünk, akkor válasszunk olyan utat, amely pozitív élményekkel, tapasztalatokkal teli, és enyhíti mindazt a félelmet, amit azok éreznek, akik még a választás előtt állnak. Hogy Allport szavaival éljek: ha az ember „félig biztos, és teljesen elszánt”, hogy megtalálja az élete saját értelmét, akkor jó úton jár, és önmaga felé halad. A haszid zsidók között van egy szokás, miszerint ha valaki bűnt követ el, de felismeri, és elfordul a bűntől, akkor őt szent embernek tartják, s néha a rabbinál is jobban tisztelik. Aki viszont belemélyed a bűnbe, azt mélységesen megvetik. Tehát az ember, aki csak félig biztos, de teljes mellszélességgel kiáll, és teszi, amiről azt érzi, hogy tennie kell, szent ember. Meglelte az utat – önmagához. S ott van az értelem a kezünkben:

Mert nem az a fontos, hogy a pohár félig teli, vagy félig üres – hanem hogy módunkban áll egészen teletölteni!

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása