HTML

Ismerd meg Önmagad!

életvezetési konzultáció, depresszió, önbizalmi és párkapcsolati gondok ELÉRHETŐSÉGEM: +36-70/7707-512 arpad.szokolai@gmail.com

Pszichológus etika – Kliensszerelem

2010.12.10. 11:46 Szokolai

A kliensszerelem alapvető kérdés a kliens-terapeuta viszonyában.

A romantikus érzelmek megjelenése a kliens érzelmi állapotát + terápiás előrehaladását is hátrányosan érinthetik, valamint a terapeuta magánéletét és munkáját terhelhetik.

A terapeutának mindenképpen tisztáznia kell magában, hogy hogyan fog reagálni, ha benne vagy a kliensben szerelmi-szexuális érzelmi töltet jelenik meg.

Mégis, mit tehet egy terapeuta a romantikus érzelmek elkerülésére, vagy ha a helyzet már kialakult, akkor a mielőbbi tisztázás érdekében, hogy az a lehető legkevesebb negatív hatással járjon?

- Először is fontos, hogy a kliens-terapeuta kapcsolat elején nagyon pontosan tisztázzák a kereteket!

- A kliens legyen tisztában a terapeuta helyzetével, szerepével a kapcsolatban, és a kapcsolat céljával!

- Legyen tisztában a kapcsolat jövőbeli alakulásának lehetőségeivel, és azzal is, hogy milyen lehetőségek vannak kizárva!

- És talán ennél is fontosabb, hogy a terapeuta tisztában legyen a saját vágyaival, folyamatosan észlelje a saját érzelmei alakulását a klienssel kapcsolatban, és mindemellett egy nagyon határozott elköteleződés legyen benne a szakma iránt, amely a segítő és etikus hozzáállást magába foglalja.

- Tisztáznia kell magában, hogy nem létezhet olyan alternatíva, amelyben a kliens-terapeuta kapcsolat továbbfejlődhet egy intim, romantikus kapcsolattá.

- Tisztáznia kell magában, hogy a kapcsolat arról szól, hogy a klienssel végzett közös munka eredményeképpen a kliens képes lesz az önálló, terapeutától független életvezetésre, amely kielégíti a kliens saját igényeit. És itt ki kell emelni a terapeutától független minőséget!

 

A pszichológiai munka egy szolgáltatás, vagy ha úgy tetszik, szolgálat bizonyos szinten. A terapeuta a kapcsolat ellentételezéseként a klienstől kapott óradíjat, valamint a terápiás folyamat haladásának sikerélményét kapja – esetleg új tapasztalatokat, amelyek mindenképpen a terápiás folyamatra vonatkoznak! Tehát nem magánéleti „hasznot” hoz neki a klienssel fenntartott kapcsolat, mint ahogy ilyet nem is hozhat közvetlenül!

Véleményem szerint a pszichológusnak etikai kötelessége a saját önismeretét szinten tartani, fejleszteni – mind a saját, mind a kliense érdekében! S bár a Pszichológusok Szakmai Etikai Kódexe nyíltan nem tárgyalja az önismeret fontosságát, a szakmai kompetenciába és felkészültségbe nyilvánvalóan beletartozik ez is.

Szólj hozzá!

Pszichológus, terápia – pszichoterápia ?!

2010.12.07. 00:01 Szokolai

Sokakat érdekel, mi is zajlik egy pszichológusnál. Ott van a rejtelmes szoba, amiben a pszichológus és a kliens, páciens – ahogy tetszik – ülnek, szexről beszélgetnek, és arról, hogy a kliens mindig is gyűlölte az anyját. Végül is a pszichológusnál kiderül, hogy aki oda megy, azzal valami baj van. Vagy mégsem?

Úgy látom, a környezetemben is több az előítélet azokkal szemben, akik a pszichológust választják, mint amennyire elismerik ezeket az embereket. Úgy gondolják róluk, “nem normálisak”, vagy hogy “valami baj van velük”. Pedig bevallani, hogy nem vagyok tökéletes, és megkeresni a lehető legjobb módját annak, hogy megváltozhassam, nem bűn, nem hiba! Sőt, valójában azok, akik önként keresik fel a pszichológust, és eltökélt szándékuk jobbá válni, példát mutatnak mindannyiunknak! Még a pszichológusnak is! Példát belátásról, beismerésről, és példát arról, hogy tudjam, én is ember vagyok, hibákkal, botlásokkal, és a legtöbb, amit megtehetek, hogy holnap próbálok jobb lenni. És ha egyedül nem megy, hát merek és tudok segítséget kérni. Merek meghallani másokat, és megfontolni, amit más emberek mondanak / látnak velem kapcsolatban. De főleg: merek magamba nézni!

Márai Sándor ír a Füveskönyvben arról, hogy az ember bármerre járhat a világban, akárhova elutazhat, és mindent, de mindent megnézhet – az igazi utazás mégis akkor kezdődik, amikor magába mer tekinteni.

Akit pedig érdekel, hogy mégis mi zajlik a pszichológus rendelőjében, annak ajánlom az In Treatment c. sorozatot, amely tanulságos és egészen élethű képet fest arról, mi minden történik kliens és terapeuta között – és mi minden történik a lelkekben.

A trailert megtaláltam a youtube-on, de sajnos nincs hozzá magyar felirat, úgyhogy angolul tudók előnyben.

Remélhetőleg nemsokára készítenek hozzá magyar szinkront is, mert ez tényleg azon ritka értelmes és hasznos  sorozatok egyike, ami minél több emberhez el kell, hogy jusson.


Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása