HTML

Ismerd meg Önmagad!

életvezetési konzultáció, depresszió, önbizalmi és párkapcsolati gondok ELÉRHETŐSÉGEM: +36-70/7707-512 arpad.szokolai@gmail.com

Fiatal nők – idősebb férfiak

2010.11.16. 08:44 Szokolai

Sokszor látni, hogy huszonéves lányok náluk 5-10 évvel idősebb férfiakkal járnak és akár komoly kapcsolatuk is van. Összeköltöznek, gyereket terveznek, házat nézegetnek. De hogy is van ez? Korkülönbség, „generációs különbség” – vagy ezek itt már nem számítanak?

Az evolúciós pszichológus egészen máshonnan közelíti meg a kérdést. Ha a jelenség olyan mértékben megfigyelhető, hogy egyértelműen jelentős része a fiatal lányoknak ezt a stratégiát választja, akkor bizony ennek oka van! Méghozzá evolúciós oka.

Nézzük, miért is lehet jobb választás egy harmincon túli pasi egy huszonéves lánynak, mintha a kortársai közül választana párt:

-         Fontos, hogy határozottnak tűnjön a férfi, erősnek, és olyannak, aki meg tudja védeni a párját és az utódokat. Megfigyelhető, hogy a dominancia az életkor múltával emelkedik. Ez a tapasztalatokból táplálkozik, hiszen egy 35 éves férfinek 10 évvel több tapasztalata kell, hogy legyen az önérvényesítésben, mint egy 25 évesnek. Tehát dominánsabb általában.

-         Fontos, hogy el tudja látni a családot. Hogy evolúciós fogalmakkal éljünk: biztosítani tudja a megfelelő erőforrásokat az utódok felneveléséhez. Ehhez kell egy jó fizetés, egy lakás, és egy autó sem árt. Mivel a harmincéveseknek 10 évvel több idejük volt arra, hogy ezeket a javakat megszerezzék, észlelhető az előnyük a huszonévesekhez képest.

Egyszerűnek tűnik a képlet – és jelen esetben az is! Az, hogy ilyen mértékben észlelhető a jelenség, azt erősíti meg, hogy evolúciós háttere van. Az evolúcióban pedig nincs túl sok szabály, és azok is a szaporodási sikerrel kapcsolatosak.

Szóval, ha olyan kapcsolatot látunk, ahol a nő fiatalabb egy évtizeddel a férfinél, ne legyünk megrökönyödve: ez teljesen „ésszerű” döntés egy olyan embertől, aki mihamarabb gyerekeket szeretne, és egyedül még nem képes megteremteni azt az egzisztenciát, ami ehhez szükséges.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokolai.blog.hu/api/trackback/id/tr442451770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása