HTML

Ismerd meg Önmagad!

életvezetési konzultáció, depresszió, önbizalmi és párkapcsolati gondok ELÉRHETŐSÉGEM: +36-70/7707-512 arpad.szokolai@gmail.com

Félrelépés – Nyer vagy veszít vele a kapcsolat?

2010.10.26. 11:14 Szokolai

Nem régen egy hölgy kétségbeesetten kereste fel a pszichológusát, ugyanis rájött, hogy a férje pornót néz a interneten. Nem tudta, mi tévő legyen: maga a téma is kényes, és egyébként is sértve érezte magát a nőiességében.

Miért néz pornót a férfi? Sőt mi több, miért megy el más nők után járkálni? Egyfelől a férfiak különböznek a nőktől, nekik „elég” a szex minden nagyobb érzelem nélkül is – mivel evolúciósan más stratégiát követnek! A nő a szexuális viszonyban potenciálisan teherbe esik, leköti önmagát és az erőforrásait 3-4 évre, míg a gyerek elég nagy lesz ahhoz, hogy ne kelljen vele a nap minden pillanatában foglalkozni, és akár egyedüli szülőként is vállalhasson újabb babát. Ezzel szemben a férfi száll virágról virágra, és elhinti a magvát mindenfelé. Érthető módon neki nem fog megnőni a hasa, és nem is neki kell szoptatnia a csecsemőt még egy évig a születés után. Azt akarom ezzel mondani, hogy amíg a nők közül igenis azok vannak többségben – érthető evolúciós okokból -, akik hűséges társat akarnak, addig a férfiak közül azok vannak többségben, akiknek a kötöttségek nélküli szex is alternatíva. Hiszen az ő őseik több utódot nemzettek, és nagyobb arányban képviseltetik magukat a mai populációban is az ő génjeik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A génekről jut eszembe: a legtöbb nő a férfiak hűségét érzelmi hűségként várja el – nem feltétlenül szexuális hűségként. A férfiaknál a helyzet épp fordított: a nő nem baj, ha nem szerelmes, de ne szexeljen mással! Ez is magyarázható az evolúciós paradigmával, hiszen a férfi hozza a gazdasági erőforrásokat, így nem szeretné, ha kakukkfiókát kellene etetnie a gyerekei között. A nő pedig nem szeretné, ha a gazdasági erőforrások máshoz vándorolnának ő és a gyerekei helyett. Ha a férje mással szexel, attól még a fizetést hazaadja. Ezek a dolgok nem hideg, számító magatartást jelentenek – hanem egyszerűen csak azok a gének jutottak tovább a selejtezőből, amik ezt a viselkedést rendelték el az emberben.

Na de a félrelépés! Ha a kapcsolat nem őszinte és intim, akkor valaki félre fog lépni. Ez nem újdonság, és nem is meglepetés. Ha a férfi szexuális étvágya kielégítetlen, akkor jó eséllyel félrelép – vagy pornót néz. Bár a pornófilmek felfoghatóak úgy is, mint egy senkire sem káros kiélése annak az ösztönnek, hogy a férfi minél több nőt kapjon meg. (ahogy már fent leírtam: a legtöbb mai férfi egy olyan őstől származik, akiben ezek az ösztönök/gének dolgoztak.) Ha a nő nem kap elég erőforrást – ami itt sokszor nem is a gazdasági javakat, hanem inkább az „érzelmi fűtőanyagot” jelenti -, akkor szétnéz a „piacon”, vajon van-e olyan férfi – vagy akár nő – aki épp azt akarja eladni, amit ő meg megvenne? Azt hiszem, így látható az is, hogy mindkét nem félrelép, de többnyire más-más indíttatásból.

Jó vagy rossz?

Hogy a félrelépés jó vagy rossz egy kapcsolatban, azt a kapcsolat dönti el! Ha a másik félnek a kapcsolat fennmaradása fontosabb, mint az, hogy kivel bújuk össze a párja, akkor akár pozitív is lehet a félrelépés. Hogy azt ne is említsük meg, mennyi tapasztalattal jár egy félrelépés! Sokszor ez ébreszti rá a megcsaló felet, hogy neki mégis az eredeti partnere az ideális.

Minden esetre azt gondolom, hogy a megcsalások mögött mindig ott húzódik az egyik fél igénye, amire a másik fél nem reagál. Nagy segítség a párnak, ha ismerik a „Szeretet-nyelv” 5 csoportját. Ha ezekre figyel a pár, akkor olyan pozitív, építő párkapcsolat alakul ki közöttük, amelyből egyik fél sem kacsintgat kifelé.

  1. Figyeljünk arra, hogy dicsérjük meg a párunkat! Az elismerő szavakat semmi sem tudja pótolni.
  2. Töltsünk együtt minőségi időt! Ilyenkor figyeljünk egymásra, és olyan tevékenységeket válasszunk, amelyek mindkettőnknek kikapcsolódást nyújtanak! (Nem, a TV-nézés nem ilyen!)
  3. Ajándékozzuk meg a párunkat! Ez nem feltétlenül értékes tárgyi dolgokat jelent – ha tudjuk, hogy önmagunkat is a párunknak ajándékozhatjuk, mért ne tennénk? Az őszinteségnél szebbet, jobbat nem, lehet adni.
  4. Tegyünk szívességet! Mindannyian tudunk olyan dolgokat, amiknek az elvégzésével örömet okozhatunk a párunknak. Naponta egy ilyen is csodákra képes.
  5. Testi érintések – Merjük megérinteni a párunkat! Mindnyájunknak szüksége van a kapcsolatra, és ennek egyik legszebb megjelenése az érintés. Vajon hány pár tudja azt, hogy hogyan szereti a társa az érintést? Minden kisgyereket simogatott az édesanyja – és ez a kisgyerek a felnőttekben is ott marad, és várja, hogy megérintsék.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokolai.blog.hu/api/trackback/id/tr92399925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása