HTML

Ismerd meg Önmagad!

életvezetési konzultáció, depresszió, önbizalmi és párkapcsolati gondok ELÉRHETŐSÉGEM: +36-70/7707-512 arpad.szokolai@gmail.com

Magamutogató tinik

2010.10.06. 20:51 Szokolai

Nem érti a mai fiatalokat az idősebb generáció. Magamutogatás, erőteljes szexualitás, és párkapcsolati könnyelműség jellemzi a mai 14-18 éveseket. De ez még hagyján, hiszen sokszor ez a korkategória nem is fedi le azt a csoportot, akikről beszélünk. Hallani 13 éves lányokról, akik már az aktuson gondolkodnak, és a szüzességük elvesztésén „fáradoznak”.

 

 

Összetett háttere van annak a folyamatnak, hogy a testi, szexuális igények megjelenése korábbra, míg a lelki érettség későbbre tolódott a mai serdülők körében. Számba véve a tényezőket láthatjuk, hogy legalább három körülmény játszik szerepet a helyzet kialakulásában.

A serdülők kevés figyelmet kapnak otthon, nincs meg a bizalom teli családi légkör. Emiatt érzelmi érésük lelassul, lelkileg később válnak alkalmassá az önálló, egészséges életvezetésre.

A tapasztaltabb személyekkel kialakult bizalmi kapcsolatok hiányában nem kapnak megfelelő felvilágosítást a serdülők a szexuális-szerelmi együttlétről.

Társas támogatás híján nem tudnak ellenállni a hasonló életkorú szociális környezetből jövő nyomásnak – magyarul nem támogatja őket a családjuk abban, hogy nemet mondjanak a kortársaknak, a „cikiségnek”.

Ez a támogatás valójában inkább példamutatást jelent, és azt, hogy a felnőtt társadalomban a helyén van-e a szexualitás. Kijelenthetjük – sajnos -, hogy nincsen a helyén! Az nem témánk, hogy a felnőttkori szexualitással milyen problémák vannak Magyarországon, ellenben a serdülőkorúak helyzetét mélyebben elemezhetjük:

Magyarországra rátört a szabadság a kilencvenes évek elejével. De erre a szabadságra, posztmodernizmusra nem volt felkészülve a magyar ember. Azt látta mindenki, hogy mostantól nincsen egy szilárdan működő értékrend, hanem több, egymás mellett létező, bár egymással össze nem egyeztethető értékrend, ha úgy tetszik morál létezik. Ez egy értékbizonytalanságot szült. És ez az értékbizonytalanság látszik a mostani tizenévesekben! Nem tanulják meg otthon, hogy mihez képest helyezzék el magukat a világban, bizonytalanságot, „minden mindegy” érzést élnek át. Ezzel egyetemben az értékrendek szabad együttélése eredményezi, hogy a szexualitás szabadsága is teret kapott – lehet tehát szexelni! Azt viszont senki nem mondja el, senki sem tanítja meg a fiataloknak, hogy az együttlét nem csak a testiségről szól, hanem a szexualitásunknak ugyanúgy van egy testi, ösztönös, ha úgy tetszik állati mivolta, ahogy egy érzelmi aspektusa is. A fiatalok megélik a szexualitás testi vonulatát, hiszen ezt a biológiájuk indítja be, de még lelkileg éretlenek arra, hogy azt a bizalmas együttlétet, megnyílást, természetességet ki tudják alakítani, ami a jó együttléteket jellemzi. A fiatalok azt tanulják meg, hogy a szexualitás egy testi dolog, és érzelmileg üresek maradnak közben. Mivel az együttlétnek csak a felét tapasztalják meg, amikor lelkileg kezdenek érettebbé válni, megérzik, hogy több élmény van a szexualitásban, mint amit eddig felfedeztek benne. De mivel senki nem tanította meg őket arra, hogy milyen az érzelmi út, ezért továbbra is csak a testi vonulat van a látóterükben, és ezt próbálják tovább erősíteni, hogy még több ingert, élményt csikarhassanak ki belőle.

Angliában társadalmi méretekben megfigyelhető probléma az ún. deviáns szexuális viselkedés. A mai 25-30 éves fiatal felnőttek körében igen elterjedt a fetisizmus, szado-mazochizmus, a drogok használata az aktus közben, stb. Több vizsgálat egybecsengő eredménye alapján ezt a fajta túlburjánzó szexualitást azért voltak kénytelenek kialakítani az angol fiatal felnőttek, mert az érzelmileg üres szexualitás már csak így tudta fenntartani a figyelmüket – márpedig szexuális életet élni muszáj!

Újfent Angliát említem, ahol jelenleg dolgoznak ki egy átfogó szexuális nevelési tervet, amelyben öt éves kortól kezdenék meg a szexuális nevelést, hogy serdülőkorba lépve a gyerekek képesek legyenek nemet mondani a szociális nyomásra, amely arra tolja őket, hogy minél hamarabb veszítsék el a szüzességüket.

Remélem sikerrel valósítják meg a programot, és remélem azt is, hogy Magyarországon is minél hamarabb ráébredünk arra, hogy az ember szexuális viselkedése nem csak ösztönös, hanem a teljes értékű szexualitás kialakításához, amely az örömszerzésről szól, bizony tanulni kell! És tanítani, hogy a gyermekeinket ne fosszuk meg a kiteljesedett, kielégülést hozó és boldog szexualitás, és ezzel együtt a boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolat lehetőségétől! (A cikkem a pink.hu -n is olvasható a következő URL címen: http://www.pink.hu/szex/vetkozo-tinik-a-kozossegi-oldalakon-2055562/ )

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szokolai.blog.hu/api/trackback/id/tr702351648

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szadomazo párocska 2010.10.13. 13:06:41

Felvágott nyelv, csillaggá nyitott mellbimbó, kereszt a bőr alatt, sokkoló használata szex közben: érdekes egy párocska, annyi szent.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása