HTML

Ismerd meg Önmagad!

életvezetési konzultáció, depresszió, önbizalmi és párkapcsolati gondok ELÉRHETŐSÉGEM: +36-70/7707-512 arpad.szokolai@gmail.com

Fájdalmas menstruáció: van természetes megoldás !

2011.06.28. 11:44 Szokolai

Sok nő életét nehezíti meg a menstruációval kapcsolatos fájdalom, vagy a PMS (prementruációs szindróma). Egyes becslések szerint tíz nőből egy időlegesen munkaképtelenné válik a menstruációs problémáitól.

De vajon miért kell ennek így lennie?

 

Az evolúció alatt valóban egy olyan mechanizmus fejlődött volna ki a női termékenységi ciklusra, amely fájdalommal jár, beszűkíti a figyelmet, szociálisan elfordulóbbá teszi az egyént? Kétséges, hogy az evolúció „bölcsessége”, amely minden más területen éppen ezekkel a hatásokkal szemben dolgozik, természetes biológiai folyamatként termelt volna ki egy olyan állapotot, amely előnytelen a nőknek.

Mi okozza? 

Egyes megfigyelések arra engednek következtetni, hogy a mestruációs fájdalom valamiféle mérgezésszerű tünet lehet. Az bizonyos, hogy a méh falában termelődő prosztaglandin-vegyületek összefüggésben vannak a fájdalmas menstruáció kialakulásával. Nőgyógyászok ezért a fájdalmas menstruáció megelőzésére azokat a gyógyszereket ajánlják, amelyek a prosztaglandin semeglesítésért felelősek. A vizsgálatokból nem derül ki egyértelműen, hogy a prosztaglandin elővegyülete, maga a prosztaglandin, vagy annak bomlásterméke felelős-e a görcsökért. Ami azonban bizonyos, hogy a fájdalmas menstruáció szülés után gyakorta megszűnik. És megfelelő mennyiségű cink hatására is.

Hogy mi a közös ezekben?

Szülés után a medenceöv vérellátása sokkalta jobb, mint előtte, hiszen a magzat táplálásához a méh fokozott anyagcserekapacitását fel kellett építeni a szervezetnek. A cink is ugyanezt az anyagcsere kapacitást fokozza, mivel azon túl, hogy pl. az inzulinháztartásban is nélkülözhetetlen szerepe van, több mint 70-féle enzim megfelelő működéséhez járul hozzá. Egyszerűsítve úgy képzelhetjük el, hogy a cink fokozott anyagcserefolyamatokkal segíti a méhet a méregtelenítésben.

Mennyit érdemes szedni?

Főként amerikai vizsgálatok, megfigyelések, tapasztalatait összegezve elmondható, hogy napi 32-35 mg cinkbevitelnél van az a határ, ahol a cink optimális működést biztosít a szervezetnek. Bár a jelenlegi orvosi ajánlások ennél alacsonyabb napi bevitelt fogalmaznak meg, de itt fontos megjegyezni, hogy a jelenleg hatályos cink RDA (ajánlott naoi bevitel) pár éve még kétszer ennyi volt.

    A cink alkalmazásának fő szabályai:

  • 3-4 nappal a menstruáció várható időpontja előtt kezdd el szedni
  • naponta legalább 32-35 mg cinket érdemes fogyasztani, lehetőleg többfelé elosztva
  • cink-glükonátot szedj, mivel a cink-oxidot a szervezet kevésbé tudja felhasználni.

 

Továbbá figyelj arra, hogy:

  • előfordulhat, hogy az egyszerre bevett, 30 mg-ot meghaladó cinkmennyiség émelygést okoz. Ilyenkor több, kisebb adagban vedd be!
  • amennyiben napi 90 mg cink felett sem múlik a fájdalmas mentruáció, feltétlenül vizsgáltasd ki magad!

     

    Hogy a cink szedésével milyen eredményre számíthatsz, elolvashatod a cikk végét tartalmazó pink.hu -s írásomban!

    link:

     

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer megoldás gyógyítás ellen megszüntetés puffadás cink fájdalmas menstruációs görcsök

A bejegyzés trackback címe:

https://szokolai.blog.hu/api/trackback/id/tr463021354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása