HTML

Ismerd meg Önmagad!

életvezetési konzultáció, depresszió, önbizalmi és párkapcsolati gondok ELÉRHETŐSÉGEM: +36-70/7707-512 arpad.szokolai@gmail.com

Simogatás és oxitocin

2010.10.06. 20:52 Szokolai

Simogatás, orgazmus – na de hogy jön ide a szoptatás?

Feltehetnénk a kérdést: melyik a kakukktojás? De egyik sem, ha az oxitocinról beszélünk. Ez a hormon szabadul fel ugyanis mindhárom esetben. Hogy mégis miért érdekes ez? Mert az oxitocin hatása megjelenik életünk minden területén, legyen szó a szülésről, gyereknevelésről, vagy akár egy jó szexről a párunkkal, szeretőnkkel. Sőt, a pasik monogámmá váltak tőle, és még az impotencián is segíthet.

 

Pszichológusok között ismert fogalom az oxitocincsapda, amely azt jelenti, hogyha a szeretők között jó a szex, akkor ott előbb-utóbb szerelem is lesz, hiába indult csak testinek a kapcsolat. Mivel orgazmus közben rengeteg oxitocin szabadul fel, amely eufórikus állapotot, csökkent fájdalomérzetet okoz, valamint erős bizalmat és kötődést alakít ki, ezért szinte elkerülhetetlen, hogy akivel sokszor élünk át orgazmust, abba beleszeressünk. Egyszerű reflex. Ki gondolná, hogy ugyanez a hormon felelős a gyermek és az anya között kialakuló szoros kötelékért is…

Szüléskor az anya agyában nagymennyiségű oxitocin termelődik, amely segíti a méhösszehúzódásokat, és csökkenti a fájdalomérzetet. Ez a hormon a magzat véráramába is bejut, így felkészíti a magzati agyat a születésre. Nos, innen jönnek az érdekesebb dolgok: miközben a magzat a szülőcsatornán végighalad, erőteljes nyomást gyakorol az anya hüvelyében a G és az A pontokra. Ezek szexuális izgalmi állapothoz hasonló élményt idéznek elő az anyában, amely tovább fokozza az oxitocin termelését – tehát amikor a legnehezebb része zajlik a szülésnek, olyankor segít be a magzat is. Igazán kedves gesztus tőle. (Egyébként szülés után a nők gyakran számolnak be arról, hogy orgazmusszerű élményük volt a szülés közben.) A születés pillanatában mind az anya, mind a csecsemő oxitocinmámorban úsznak, és ezért is fontos, hogy ilyenkor a csecsemőt az anyának adják, mert nagyon erős kötődés alakul ki már ezekben a korai órákban. A gyermekben ez az eufórikus állapot összekötődik az anya látványával, így később az anya látványára is oxitocin termelődik a csecsemőben, és ez összekötődik az anya babuzsgatásával is. Tehát akit sokat simogat az anyukája, az megtanulta, hogy a simogatásra, érintésre oxitocint kell termelni, és az jóleső érzés.

Amikor a párunk, szeretőnk simogat minket, akkor ugyanez a csecsemőkori beidegződés elevenítődik fel az agyban. Az oxitocin meg csak termelődik, és kifejti jótékony hatásait:

  • Ellazít, oldja a stresszt
  • Csillapítja a fájdalmat
  • Fokozza az immunrendszer működését
  • Fokozza az endogén ópiátok termelését, aminek hatására vidámabbak, nyugodtabbak, kedvesebbek vagyunk

Na de hogy jön ide akkor a szoptatás? Ahogy a szülés folyamatában is megjelenik az oxitocin simaizom-összehúzó hatása, úgy szoptatáskor is termelődik, hogy segítse a tej kiürülését a simaizmok összehúzásával. Valamint itt is megjelenik a kötődés folyamatos erősítése. Ne lepődjünk meg tehát, ha a szoptatás olykor „túl” jó élmény.

A férfiaknál is ugyanúgy megjelenik az oxitocin hatása, sőt, képes gyengíteni a tesztoszteron hatását, valamint erekciót okoz. Hogy ez mire jó mégis? Nos, egy pasi, akit sokat simogatnak, monogámabb, szerelmesebb marad. És ha az ágyban lanyhulnának a dolgok, nos egy kis simogatás ahhoz is hátszelet adhat, hogy újra elég magasan legyen a zászló.

1 komment

Magamutogató tinik

2010.10.06. 20:51 Szokolai

Nem érti a mai fiatalokat az idősebb generáció. Magamutogatás, erőteljes szexualitás, és párkapcsolati könnyelműség jellemzi a mai 14-18 éveseket. De ez még hagyján, hiszen sokszor ez a korkategória nem is fedi le azt a csoportot, akikről beszélünk. Hallani 13 éves lányokról, akik már az aktuson gondolkodnak, és a szüzességük elvesztésén „fáradoznak”.

 

 

Összetett háttere van annak a folyamatnak, hogy a testi, szexuális igények megjelenése korábbra, míg a lelki érettség későbbre tolódott a mai serdülők körében. Számba véve a tényezőket láthatjuk, hogy legalább három körülmény játszik szerepet a helyzet kialakulásában.

A serdülők kevés figyelmet kapnak otthon, nincs meg a bizalom teli családi légkör. Emiatt érzelmi érésük lelassul, lelkileg később válnak alkalmassá az önálló, egészséges életvezetésre.

A tapasztaltabb személyekkel kialakult bizalmi kapcsolatok hiányában nem kapnak megfelelő felvilágosítást a serdülők a szexuális-szerelmi együttlétről.

Társas támogatás híján nem tudnak ellenállni a hasonló életkorú szociális környezetből jövő nyomásnak – magyarul nem támogatja őket a családjuk abban, hogy nemet mondjanak a kortársaknak, a „cikiségnek”.

Ez a támogatás valójában inkább példamutatást jelent, és azt, hogy a felnőtt társadalomban a helyén van-e a szexualitás. Kijelenthetjük – sajnos -, hogy nincsen a helyén! Az nem témánk, hogy a felnőttkori szexualitással milyen problémák vannak Magyarországon, ellenben a serdülőkorúak helyzetét mélyebben elemezhetjük:

Magyarországra rátört a szabadság a kilencvenes évek elejével. De erre a szabadságra, posztmodernizmusra nem volt felkészülve a magyar ember. Azt látta mindenki, hogy mostantól nincsen egy szilárdan működő értékrend, hanem több, egymás mellett létező, bár egymással össze nem egyeztethető értékrend, ha úgy tetszik morál létezik. Ez egy értékbizonytalanságot szült. És ez az értékbizonytalanság látszik a mostani tizenévesekben! Nem tanulják meg otthon, hogy mihez képest helyezzék el magukat a világban, bizonytalanságot, „minden mindegy” érzést élnek át. Ezzel egyetemben az értékrendek szabad együttélése eredményezi, hogy a szexualitás szabadsága is teret kapott – lehet tehát szexelni! Azt viszont senki nem mondja el, senki sem tanítja meg a fiataloknak, hogy az együttlét nem csak a testiségről szól, hanem a szexualitásunknak ugyanúgy van egy testi, ösztönös, ha úgy tetszik állati mivolta, ahogy egy érzelmi aspektusa is. A fiatalok megélik a szexualitás testi vonulatát, hiszen ezt a biológiájuk indítja be, de még lelkileg éretlenek arra, hogy azt a bizalmas együttlétet, megnyílást, természetességet ki tudják alakítani, ami a jó együttléteket jellemzi. A fiatalok azt tanulják meg, hogy a szexualitás egy testi dolog, és érzelmileg üresek maradnak közben. Mivel az együttlétnek csak a felét tapasztalják meg, amikor lelkileg kezdenek érettebbé válni, megérzik, hogy több élmény van a szexualitásban, mint amit eddig felfedeztek benne. De mivel senki nem tanította meg őket arra, hogy milyen az érzelmi út, ezért továbbra is csak a testi vonulat van a látóterükben, és ezt próbálják tovább erősíteni, hogy még több ingert, élményt csikarhassanak ki belőle.

Angliában társadalmi méretekben megfigyelhető probléma az ún. deviáns szexuális viselkedés. A mai 25-30 éves fiatal felnőttek körében igen elterjedt a fetisizmus, szado-mazochizmus, a drogok használata az aktus közben, stb. Több vizsgálat egybecsengő eredménye alapján ezt a fajta túlburjánzó szexualitást azért voltak kénytelenek kialakítani az angol fiatal felnőttek, mert az érzelmileg üres szexualitás már csak így tudta fenntartani a figyelmüket – márpedig szexuális életet élni muszáj!

Újfent Angliát említem, ahol jelenleg dolgoznak ki egy átfogó szexuális nevelési tervet, amelyben öt éves kortól kezdenék meg a szexuális nevelést, hogy serdülőkorba lépve a gyerekek képesek legyenek nemet mondani a szociális nyomásra, amely arra tolja őket, hogy minél hamarabb veszítsék el a szüzességüket.

Remélem sikerrel valósítják meg a programot, és remélem azt is, hogy Magyarországon is minél hamarabb ráébredünk arra, hogy az ember szexuális viselkedése nem csak ösztönös, hanem a teljes értékű szexualitás kialakításához, amely az örömszerzésről szól, bizony tanulni kell! És tanítani, hogy a gyermekeinket ne fosszuk meg a kiteljesedett, kielégülést hozó és boldog szexualitás, és ezzel együtt a boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolat lehetőségétől! (A cikkem a pink.hu -n is olvasható a következő URL címen: http://www.pink.hu/szex/vetkozo-tinik-a-kozossegi-oldalakon-2055562/ )

Szólj hozzá! · 1 trackback

Üdvözöllek!

2010.10.06. 20:50 Szokolai

Üdvözöllek Kedves Olvasóm!

A blog, amelyet most olvasol érdekes és főképp emberi témákkal foglalkozik: hogyan vagyunk mi a világban, hogyan van a világ körülöttünk, és mi mindenen múlik a kényes egyensúly, amely a boldogsághoz annyira fontos?

Szándékom szerint olyan nézőpontot kínálok Neked, amelyben a pszichológia mint tudomány és a hétköznapi emberi gondolkodás kapcsolódik össze. Választ keresünk nem csak az Élet nagy kérdéseire, de az olyan – elsőre  - kevésbé fontosnak tűnő felvetésekre is, mint hogy hogyan legyen jó a kapcsolatom az édesanyámmal, vagy mi lehet a párom fejében, amitől félreértjük egymást?

Igyekszem érdekesen és tömören megmutatni mindazt, amit és ahogy én tudok a világunkról, és remélem, hogy különleges élményekkel gazdagodunk mindannyian! Én ezen leszek, Kedves Olvasóm, és remélem, hogy Te pedig visszatérő látogatóm leszel, hogy együtt járjunk az úton a görögök bölcsességétől vezérelve:

“Ismerd meg önmagad!”

Minden jót és sok lelkesedést kívánok ehhez!

Szokolai Árpád

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása