HTML

Ismerd meg Önmagad!

életvezetési konzultáció, depresszió, önbizalmi és párkapcsolati gondok ELÉRHETŐSÉGEM: +36-70/7707-512 arpad.szokolai@gmail.com

Simogatás és oxitocin

2010.10.06. 20:52 Szokolai

Simogatás, orgazmus – na de hogy jön ide a szoptatás?

Feltehetnénk a kérdést: melyik a kakukktojás? De egyik sem, ha az oxitocinról beszélünk. Ez a hormon szabadul fel ugyanis mindhárom esetben. Hogy mégis miért érdekes ez? Mert az oxitocin hatása megjelenik életünk minden területén, legyen szó a szülésről, gyereknevelésről, vagy akár egy jó szexről a párunkkal, szeretőnkkel. Sőt, a pasik monogámmá váltak tőle, és még az impotencián is segíthet.

 

Pszichológusok között ismert fogalom az oxitocincsapda, amely azt jelenti, hogyha a szeretők között jó a szex, akkor ott előbb-utóbb szerelem is lesz, hiába indult csak testinek a kapcsolat. Mivel orgazmus közben rengeteg oxitocin szabadul fel, amely eufórikus állapotot, csökkent fájdalomérzetet okoz, valamint erős bizalmat és kötődést alakít ki, ezért szinte elkerülhetetlen, hogy akivel sokszor élünk át orgazmust, abba beleszeressünk. Egyszerű reflex. Ki gondolná, hogy ugyanez a hormon felelős a gyermek és az anya között kialakuló szoros kötelékért is…

Szüléskor az anya agyában nagymennyiségű oxitocin termelődik, amely segíti a méhösszehúzódásokat, és csökkenti a fájdalomérzetet. Ez a hormon a magzat véráramába is bejut, így felkészíti a magzati agyat a születésre. Nos, innen jönnek az érdekesebb dolgok: miközben a magzat a szülőcsatornán végighalad, erőteljes nyomást gyakorol az anya hüvelyében a G és az A pontokra. Ezek szexuális izgalmi állapothoz hasonló élményt idéznek elő az anyában, amely tovább fokozza az oxitocin termelését – tehát amikor a legnehezebb része zajlik a szülésnek, olyankor segít be a magzat is. Igazán kedves gesztus tőle. (Egyébként szülés után a nők gyakran számolnak be arról, hogy orgazmusszerű élményük volt a szülés közben.) A születés pillanatában mind az anya, mind a csecsemő oxitocinmámorban úsznak, és ezért is fontos, hogy ilyenkor a csecsemőt az anyának adják, mert nagyon erős kötődés alakul ki már ezekben a korai órákban. A gyermekben ez az eufórikus állapot összekötődik az anya látványával, így később az anya látványára is oxitocin termelődik a csecsemőben, és ez összekötődik az anya babuzsgatásával is. Tehát akit sokat simogat az anyukája, az megtanulta, hogy a simogatásra, érintésre oxitocint kell termelni, és az jóleső érzés.

Amikor a párunk, szeretőnk simogat minket, akkor ugyanez a csecsemőkori beidegződés elevenítődik fel az agyban. Az oxitocin meg csak termelődik, és kifejti jótékony hatásait:

  • Ellazít, oldja a stresszt
  • Csillapítja a fájdalmat
  • Fokozza az immunrendszer működését
  • Fokozza az endogén ópiátok termelését, aminek hatására vidámabbak, nyugodtabbak, kedvesebbek vagyunk

Na de hogy jön ide akkor a szoptatás? Ahogy a szülés folyamatában is megjelenik az oxitocin simaizom-összehúzó hatása, úgy szoptatáskor is termelődik, hogy segítse a tej kiürülését a simaizmok összehúzásával. Valamint itt is megjelenik a kötődés folyamatos erősítése. Ne lepődjünk meg tehát, ha a szoptatás olykor „túl” jó élmény.

A férfiaknál is ugyanúgy megjelenik az oxitocin hatása, sőt, képes gyengíteni a tesztoszteron hatását, valamint erekciót okoz. Hogy ez mire jó mégis? Nos, egy pasi, akit sokat simogatnak, monogámabb, szerelmesebb marad. És ha az ágyban lanyhulnának a dolgok, nos egy kis simogatás ahhoz is hátszelet adhat, hogy újra elég magasan legyen a zászló.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szokolai.blog.hu/api/trackback/id/tr212351650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása